Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате, с политиката за бисквитките.   
Ok
   Повече информация
Suchen
x
Suchen
Изберете категория
Град/Регион
Периметър
 
 
On-line-jobs.com
 
Категория
Обща информация
Допълнителна информация
Снимки и видео
Описание
Публикувайте обявата си
ОБЯВИ ЗА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА
Търси в радиус
Публикувай обява
Вашите права в домашен офис в Германия

Вашите права по време на Corona кризата в условия на домашен офис  / home office /в Германия

Домашната работа процъфтява в кризата с Corona.

Какви задължения носи това за служителите и работодателите?

 

Кризата с короната поставя хората на разстояние - също и на работа. Където е подходящо, служителите искат или трябва да отидат в домашния офис. Но какво ще кажете за вашето правно положение? Като служител можете ли сами да решите дали да работите у дома или в офиса? И обратно, трябва ли да позволите на работодателя ви да ви забрани до домашния офис? Правилно ли сте застраховани, когато работите у дома? И задължително ли трябва да седите на лаптопа по време на основното работно време, въпреки че детето ви, което е вързано за къщата, защото детската градина е затворена, изисква силно родителски забавления? Ще намерите отговори на въпроси като тези и много други в следващия текст.

 

Имам ли право да работя от вкъщи?

Не, нямате това - не като немски служител. В Холандия служителите имат такова законно право да работят от вкъщи, въведено през юли 2015 г. В някои отрасли обаче вече има рамкови споразумения за колективно договаряне или трудови договори, а в някои трудови договори има специални клаузи по тази тема. Като засегнато лице, трябва да попитате за това във вашата компания.

Във всички останали случаи имате индивидуално правило само ако искате да работите от вкъщи. Трябва да обсъдите и съгласувате подробностите със своя шеф или отдела за човешки ресурси.

 

Домашен офис - или мобилен работеник?

В офиса вкъщи е постоянно работно място, че работникът или служителят създава от името на работодателя си в дома си, а не на офис площи в компанията. Това работно място се подчинява на точно определени правила, особено по отношение на безопасността на труда. Спазването на правилата трябва да се следи и осигурява от работодателя - което на практика, особено при големия брой новосъздадени домашни работни места по времето на Корона, се случва рядко.

Терминът „мобилна работа“ предлага изход. Това означава, че работодателят дава възможност на служителя да изпълнява работата си извън компанията. Тази мобилна работа обикновено е подходяща за задачи, които могат да се извършват с помощта на лаптоп и смартфон. Можете да го използвате за работа вкъщи, както и във влака, в кафене или на пейка в парка.

За да се даде регулирана рамка на мобилната работа, много компании сключват фирмени споразумения. Обикновено се определя, че мобилната работа означава дейност на всяко място извън действителното работно място в компанията. Предполага се съществуването на такова работно място в офиса - докато домашният офис изцяло замества работното място в офиса.

Много служители, които вече не ходят в офиса поради кризата в Корона, но работят от вкъщи, строго погледнато, не са в домашния офис - те работят мобилно. Защото те все още имат бюро в офиса, което в момента не използват.

Повечето фирмени споразумения за мобилна работа например предвиждат, че работодателят предоставя на служителя работното оборудване (например лаптопа). Частната употреба, като качване на частно използван софтуер, е забранена от съображения за защита на данните. Освен това трудовите договори често регламентират времето, в което служителят трябва да бъде на разположение на шефа.

 

Мога ли да работя от вкъщи, ако се страхувам да не се заразя в офиса?

  • Подозрителни ли сте към тълпата в офиса с отворен план?
  • Съмнявате ли се, че вашите колеги винаги го приемат толкова сериозно, когато мият ръцете си?
  • Притеснявате се да хванете инфекция на път за работа в метрото или автобуса?
  • Имате ли основание да смятате, че семейството или приятелите ви са заразени и поради това бихте ли искали да избягвате контакт с колеги като предпазна мярка?

Това е разбираемо. Въпреки това не можете просто да решите сами, че ще работите веднага от вкъщи, защото се страхувате от инфекция с коронавирус в офиса.

Дори ако друг служител е имал положителни тестове или дори се е разболял, вие нямате право да останете вкъщи без повече шум. Въпреки това здравният отдел ще работи с вашия работодател, за да вземе мерки за защита на останалите служители от инфекция.

Това може дори да включва здравен орган, който разпорежда съоръжението да бъде временно затворено. В този случай служителите имат право да продължат да изплащат заплатите си. Ако видът на работа позволява, работодателят ще се опита да поддържа компанията да работи чрез мобилна работа на своите служители.

Това обаче е възможно само по взаимно съгласие между работодател и служител. В много компании има фирмени споразумения, които работническият съвет е сключил с ръководството.

 

Може ли шефът ми да ме изпрати в домашния офис против волята ми?

Не, не може. Той няма право да използва личното ви пространство. Вашият дом е вашият замък. Не му е позволено да принуждава да работи мобилно; Вашето съгласие е необходимо. Дори ако основната възможност за работа от дома или мобилната работа е предвидена в колективен трудов договор или трудов договор, и двамата трябва да се съгласят в конкретния случай - работникът и служителят, както и работодателят. Домашен офис срещу вашата изрична воля? Няма такова нещо.

 

Имам ли нужда от променен трудов договор?

Не е задължително. В много компании е обичайно мобилната работа и работата в домашния офис да се регулират по обвързващ начин чрез фирмено споразумение или допълнително споразумение към трудовия договор. В най-добрия случай това има предимството, че много от въпросите, зададени тук от A за безопасност на работата от Z за записване на времето, са законово регламентирани още в началото.

 

Отговарям ли за защитата на данните в домашния офис?

Вие сте длъжни да пазите фирмени тайни и да се държите по такъв начин, че да не изтече информация на неупълномощени лица. Обикновено това вече е регламентирано в трудовия договор. Точно както заключвате бюрото си в офиса, не трябва да оставяте файлове, лежащи в домашния офис след работа. Разбира се, трябва също така да се уверите, че никой няма достъп до вашия работен компютър.

Освен това обаче вашият работодател трябва да гарантира спазването на защитата на данните в домашния офис и мобилната работа. Следователно той ще ви задължи да използвате само устройствата, които той ви е предоставил и които са защитени от софтуер за защита в съответствие с оперативните изисквания. Той обикновено настройва VPN клиент за цифрова комуникация. Така че, ако се държите в съответствие с инструкциите на вашия работодател, не можете да носите отговорност, ако имейлът ви бъде прихванат или лаптопът ви е хакнат.

 

Трябва ли да се придържам към работното време в домашния офис?

Работата в домашния офис често е по-ефективна и бърза, отколкото в офиса. Има по-малко срещи, по-малко отвличане на вниманието от разговори с колеги. Така че, ако резултатът е правилен и резултатът отговаря на очакванията на шефа - все още ли трябва да се придържате към работното време, уговорено в трудовия договор?

Да, трябва. Работниците в домашния офис трябва да работят в същото работно време, както в офиса. Само няколко работодатели обаче следят това отблизо - например чрез влизане във вашето влизане във фирмената VPN мрежа, използване на външни цифрови инструменти или дори чрез уеб камера.

В някои отрасли обаче служителите трябва да документират работното си време, подобно на правилата за бизнес пътувания, като използват хартиени трупи или онлайн формуляр. Но далеч по-добрата основа за ползотворно сътрудничество между служители и работодатели е: доверието.

Какъв контрол се осъществява от работодателя обикновено се дължи на професионалните контакти, които така или иначе са необходими - виртуални срещи на екипа, видеоконференции, запитвания по електронна поща, телефонни обаждания и др. При тези случаи шефът може да види дали служителите му в домашния офис забележете също като в офиса. Всеки, който често отсъства от телефонни обаждания или отнема часове, за да отговори на имейли, със сигурност ще предизвика подозрение. Тогава може да се окаже, че ръководителят иска обяснение за честото отсъствие.

Особено важно е да обсъдите открито с шефа си как бихте искали да се справите с работното си време по време на кризата в Корона. Обикновено ще намерите общо решение, което е преносимо за всички. В крайна сметка шефът ви не се интересува домашният ви офис да потъне в семеен хаос. И така: Говорете си честно и ясно и се опитайте да намерите приятелско споразумение.

 

Как да съчетая деца и работа под един покрив?

Пандемията на короната също изисква решения в тази област, които надхвърлят обичайната рутина. Защото много служители са обременени от факта, че децата им вече нямат право да ходят на училища или детски заведения и да играят с други деца. В резултат на това родителите харчат много повече за грижи за деца, отколкото в нормални времена. Следователно няма да изненадате вашия ръководител, ако разделите работното си време през деня и искате да споделите бюджета за време за грижи за деца и работа с партньора си.

Работещите родители вече знаят от нормалното време, че работата у дома понякога може да бъде трудна, когато децата трябва да бъдат гледани едновременно. Сега, под знака на социалното дистанциране, децата се нуждаят от времето и вниманието на родителите си още повече, защото училищата, детските заведения, бабите и дядовците, детските групи и т.н. се анулират. Трябва ли вашият работодател да вземе това предвид?

Няма законово задължение за това. Различните законови разпоредби изискват от вас като служител да положите всички разумни усилия, за да гарантирате, че децата ви се грижат по време на вашето работно време, без да се накърнява професионалната ви дейност.

Такива разумни усилия могат също да включват опит за вземане на оставащото време за почивка, работа извънреден труд или намаляване на кредитите, за да се балансират нуждите на семейството и работата.

Ако няма друг начин, можете да заявите временна превенция съгласно §616 BGB. Така че, въпреки усилията ви да нямате алтернатива на грижите за деца, можете да останете вкъщи. Ако тази превенция продължи не повече от няколко дни, вие ще продължите да получавате заплатата си. Ако периодът надхвърли този, шефът ви може да намали заплатата ви.

Във всеки случай се опитайте да не се замесвате в законна окопна война, а по-скоро да постигнете приятелско решение. На и без това трудния въпрос за съвместимостта на семейството и работата може да се отговори само в кризата с Корона, ако всички замесени проявяват добра воля и способност да правят компромиси.

 

Кой е отговорен за безопасността на труда в домашния офис?

Здравето и безопасността при работа на служителите е отговорност на работодателя - това важи и за домашния офис и - при условие че има съответно споразумение за работа - и за мобилната работа. Следователно вашият ръководител е длъжен да провери дали имате ергономично правилно работно място у дома, което е предписано от здравословните и безопасни условия на труд. За да извърши този тест, той дори може лично да инспектира домашния ви офис - с предварителна уговорка.

На практика това се случва рядко и това е още повече случаят в кризата с Корона. Ето защо, за да защитите собственото си здраве, трябва да сте сигурни, че работното ви място е настроено по такъв начин, че да не страдате от проблеми с гърба или да не претоварвате очите си например.

Някои компании реагират гъвкаво на изискванията на пандемията и позволяват на служителите си например да вземат офисния си стол и дори настолния си компютър, включително монитор вкъщи със себе си. Мнозина също дават съвети за ергономичната структура на работното място у дома чрез информационни листове или интранет.

 

Застрахован ли съм, когато работя от вкъщи?

Застраховката срещу трудови злополуки се прилага както в домашния офис, така и в офиса на компанията. Досега обаче се забелязва, че застрахователните компании поставят много тясна рамка за това какво е трудова злополука и кое не.

Така че, ако вашият лаптоп падне на крак в домашния ви офис, то това очевидно е трудова злополука. Но дори и да отидете от домашния си офис до тоалетната си и да се подхлъзнете в процеса, застраховката обикновено вече не работи - камо ли ако варите кафе в кухнята си и попарите ръката си в процеса.

 

Позволено ли е на стажантите да работят от вкъщи?

Не, нямат право да го правят. Ако работата го позволява, работодателят може също така да се споразумее за договор за домашен офис със стажанти. Особено важно е тесният личен контакт с обучителите да се поддържа чрез цифрови комуникационни канали.

 

Какво се случва, ако съм под карантина?

Ако сте имали контакт с хора, които са имали положителен тест за корона и са поставени под карантина поради тази или поради друга причина, тогава можете да продължите да работите в домашния офис без никакви проблеми. Ако вече работите в домашния офис, нищо няма да се промени за вас в това отношение. Все още сте задължени да работите и да продължите да получавате заплатата си. Приятно за вашия работодател: ако сте били поставени под карантина като предпазна мярка, без да сте се пробвали положително или дори да сте болни, той може да възстанови заплатата ви по-късно от здравните власти.

 

Ако преди това сте работили в офиса в централата на компанията, трябва да информирате работодателя си за карантината. Тогава има две възможности:

  1. Можете да се съгласите с шефа си, че оттук нататък ще работите от вкъщи
  2. Или вашият ръководител отказва да направи това или работата ви не може да се свърши у дома - тогава работодателят ви трябва да продължи да ви плаща заплатата ви в продължение на шест седмици съгласно Закона за защита от инфекции. Ако обаче карантината продължи по-дълго, има само компенсация в размер на болничните.

 

Какво ще стане, ако се заразя с Covid-19?

Ако не можете да работите поради заболяване, причинено от коронавируса, трябва да предоставите на работодателя си медицинско свидетелство в рамките на три дни, както при всяко друго заболяване; много трудови договори дори предвиждат по-кратък период. Ако обаче подозирате коронарна инфекция, не трябва да ходите директно на лекар, а първо да се обадите на кабинета или в местния здравен отдел.

За да можете да изпълнявате задълженията си по трудово право, Асоциацията на задължителните здравноосигурителни лекари взе решение за временно изключение. Според това лекарите могат да издадат на пациентите си удостоверение за неработоспособност до седем дни след телефонно обаждане и да го изпратят по пощата.

Във всеки случай избягвайте да продължите да работите в домашния офис по време на фаза на заболяване и да се преструвате на шефа си, че сте в добро здраве. Независимо дали в офиса или в домашния офис: Никой не може да ви помоли да работите, ако не можете да работите и може да докаже това със сертификат. Разбира се, това се отнася не само за Covid-19, причинен от Corona, но и за всяка друга болест.

По принцип не е нужно да казвате на работодателя си от какво заболяване страдате. Въпреки това, короналната инфекция все пак трябва да бъде докладвана; Можете да помогнете на работодателя да защити колегите си от инфекция, ако ги информирате своевременно. Здравният отдел по местоживеене ще разбере за вашата инфекция от лекуващия ви лекар и все пак ще информира вашия работодател, за да може да предприеме всички мерки, необходими за безопасността на вашите колеги.

 

 

Отказ от отговорност: Това не е правно обвързваща информация. Правните основи, публикувани в тази статия, са внимателно съставени, но не претендират за актуалност, фактическа коректност или пълнота; не се приема съответна гаранция. По-специално, On-Line-Jobs не поема отговорност за каквито и да е щети или последици, които произтичат от пряката или непряката употреба на предлаганото съдържание

ПРОМОТИРАЙТЕ ВАШИТЕ
ОБЯВИ ЗА РАБОТА ТУК
footer

ОБЯВИ ЗА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА
Обяви за работа в България, Германия, Австрия, Великобритания и други страни в Европа и света

Следвайте ни
Абонамент за нови обяви
Въведете своя имейл адрес и не пропускайте новите обяви за работа.
Абонирахте се за новите обяви. Проверете входящата си поща.
 
Натискайки бутона, вие се съгласявате с обработката на Вашите данни с цел обработка на Вашата регистрация за бюлетина за който се абонирате. Допълнителна информация за обработката на данни можете да намерите в Декларация за защита на данните.
Партньори на On-Line-Jobs:    ≪ Обяви ≫   ≪ BG imigrant ≫   ≪ Kleinanzeigen ≫
Copyright © 2016 - 2021 On-line-jobs.com.
Всички права запазени
 
close
Инфо
...
Ok